piątek, 3 maja 2013

Tort orzechowy - bez mąki, przepyszny i łatwy



Doskonały tort z mielonych orzechów. Jego największą zaletą jest to, że zawsze się udaje, wystarczy go tylko nie spalić :). Przepis pochodzi od Babci mojej koleżanki Karoliny. W wersji pierwotnej tort był wykończony lukrem, ale ja mam tendencję do upraszczania. Bez lukru też jest pyszny!
 

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
25 dkg mielonych orzechów włoskich (najlepiej zmielić w maszynce do mięsa)
10 jajek
25 dkg cukru
płaska łyżka kakao
łyżka kawy mielonej
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dkg mielonych orzechów włoskich
25 dkg cukru pudru
mały kartonik śmietany kremówki (30% lub 36%)
 

Wykonanie:

Jajka podzielić, białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę, połączyć z białkami, dodać orzechy, kakao, kawę i bułkę tartą, lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy (26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, piec ok. 45 min, 170 st. C, ja używam termoobiegu. Wystudzić.
 

Orzechy wymieszać z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę, mieszając. Masa musi być dość gęsta. Biszkopt przekroić na dwa krążki ostrym nożem, przełożyć połową kremu, resztą posmarować z wierzchu i po bokach, ustroić połówkami orzechów włoskich i ewentualnie obranymi migdałami. Można oprószyć kawą mieloną.

a tu z lukrem....

3 komentarze:

  1. A ja jednak uwielbiam z lukrem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort jest absolutnie obłędny, jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy tort na świecie, okazał się łatwy i wyszedł wyśmienity, dziękuję !

    OdpowiedzUsuń