środa, 12 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe bez mąki

Będąc kiedyś w Maroko jadłam lokalne ciasto czekoladowe, było pyszne, mokre, (nie tak jak suche brownie) i bardzo czekoladowe. Dzięki Mamie koleżanki udało się dojść jak uzyskać taką konsystencję. W dodatku robi się to ciasto w 20 minut, używając jedynie garnka i miksera.


Składniki:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady (np.Wedel)
200 g mielonych migdałów (były kiedyś w LIDLu)
200 g cukru
3 jajka

Masło z pokruszoną czekoladą rozpuścić w garnku, mieszając, następnie dodać migdały, cukier i jajka, miksując do połączenia składników. Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem (bez smarowania tłuszczem) do pieczenia i wstawić do nagrzanego (160st) piekarnika. Piec ok. 45 min. (Ja używam termoobiegu).
Ostudzić, można posypać cukrem pudrem, lub podać z sosem malinowym.






1 komentarz:

  1. Oj chyba sie skuszę i zrobię, tak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń