niedziela, 23 czerwca 2013

Morning Glory czyli szpinak na ostro

Bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej, szpinak na ostro zamiast klasycznej papki, źle kojarzonej z przedszkola, mdławy smak szpinaku przełamuje ostra papryka i czosnek. A szpinak już urósł...


Składniki:
pęczek szpinaku
3-4 ząbki czosnku
2-3 ostre papryczki
oliwa
sos rybny
sos sojowy

Na woku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone w plasterki czosnek i papryczki, smażyć chwile na ostrym ogniu, wrzucić pokrojony w niezbyt drobne kawałki szpinak (z łodygami) i mieszać, szpinak zmniejszy objętość. Smażyć krótko, żeby szpinak nie zmienił koloru na zgniłozielony. Na końcu doprawić sosem sojowym (2-3 łyżki) i sosem rybnym (łyżeczka).
Podawać na ciepło, z grzanką, rybą, mięsem etc.



1 komentarz:

  1. Przepyszne. w tajlandii to jadłem ibyło rewelacyjne. prawdziwe odkrycie. codziennie przez 3 tygodnie to był element zestawu obowiązkowego.

    OdpowiedzUsuń