Kto był w Gruzji wie o co chodzi, a kto nie był niech jedzie i zamówi bakłażany z orzechami, podają w finezyjnych roladkach albo po prostu plastry bakłażana posmarowane pastą orzechową i rzucone na talerz, do tego domowe wino i kolacja z bani.
Składniki:
3 - 4 bakłażany
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
1 papryczka bardzo ostra
kolendra (parę gałązek)
pietruszka zielona do dekoracji
sól, pieprz, woda, oliwa z oliwek
Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,5 cm, posolić i odstawić na 20 min. Spłukać sól i osuszyć plastry ręcznikiem papierowym, nagrzać piekarnik do ok. 200 st. C, piec plastry na oliwie z oliwek po ok. 10 min. z każdej strony. Orzechy zmielić, dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno paprykę i kolendrę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i powoli dodawać wodę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, Plastry bakłażana smarować pastą, udekorować pietruszką, lub zwinąć w roladki. Pyszna przystawka, smak bakłażana przełamany gorzkością orzechów, ostrością papryki i czosnku.
P.S. plastry bakłażana można też usmażyć, ale są tłustsze.
Czy bakłażany przypadkiem nie powinny być z kolendrą? ;)
OdpowiedzUsuńPrzecież są.
Usuń