niedziela, 27 października 2013

Krem z dyni

Krem z dyni, na ostro, bardzo rozgrzewający w jesienne dni, najłatwiejsza w obróbce jest dynia hokkaido, ma miękką skórę i nie trzeba jej obierać.



Składniki 

dynia hokkaido - pół dużej, lub 1 mała ( ok.1,5 kg)
cebula
3 ząbki czosnku
3-4 cm świeżego imbiru
ostra papryczka chili
sól. pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
masło klarowane lub oliwa do smażenia
śmietana lub feta do podania i uprażone pestki dyni


W garnku z grubym dnem rozgrzać masło/oliwę, poddusić pokrojoną cebulę, dodać pokrojony czosnek, imbir i papryczkę, z dyni usunąć pestki i miąższ, pokroić w kostkę ze skórą i wrzucić do garnka. Chwilę podusić i dodać wody, tyle żeby prawie przykryła dynię. Gotować do miękkości (25 - 30 min), zmiksować, doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową i jeśli jest mało ostra - papryczką chili w proszku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dodać wody (gorącej). Podawać z kleksem śmietany, albo pokruszoną kostka fety, posypaną uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.




1 komentarz:

  1. Na pewno będzie znakomita. Nic, tylko trzeba wybrać się po dynię.

    OdpowiedzUsuń