wtorek, 26 listopada 2013

Leniwe klasyczne

Pyszne leniwe, tajemnica tkwi w proporcjach, musi być dużo twarogu i jak dla mnie nie koniecznie drobno zmielonego, tak aby grudki były wyczuwalne, do tego zrumieniona bułka tarta z masłem i bomba węglowodanowa gotowa :)



Składniki :

0,5 kg twarogu
2-3 jajka
1 szklanka mąki
sól
bułka tarta
1/4 kostki masła

Jajka podzielić i ubić białka z szczyptą soli, do miski wrzucić twaróg z mąką i zgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać żółtka i białko, zagnieść ciasto na podsypanej mąką stolnicy (niezbyt dokładnie) - powinno się lekko lepić, uformować wałki i odcinać skośne kawałki. Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować chwile od wypłynięcia, odcedzić. W międzyczasie na suchą, rozgrzaną patelnię wysypać bułkę tartą, jak się zrumieni wrzucić masło i wymieszać. Polać leniwe bułka tarą i/lub kwaśną śmietaną, jedni słodzą inni solą...



1 komentarz: