piątek, 30 maja 2014

Chleb bez mąki

Trochę jak ekologiczne ciastko, podobno zdrowy... na pewno dość ciężki i sycący.


Składniki:

1 szklanka ziaren słonecznika
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki migdałów
2 szklanki siemienia lnianego (połowę zmielić)
garść pestek dyni
garść rodzynek (opcjonalnie, wg mnie jest lepszy z rodzynkami)
1 łyżeczka soli
czubata łyżka miodu gryczanego
2 łyżki masła klarowanego
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody

Wszystkie ziarna zmieszać, masło z miodem i solą rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do ziaren i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 175 st. C, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 40 - 50 min. Kroić wystudzony chleb, bardzo ostrym nożem.



2 komentarze:

  1. Jeśli się nie kruszy, to na pewno musi być rewelacyjny:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę sie kruszy, a jest więcej niż rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń