Kruchy placek ze śliwkami polany sosem z kremówki i zapieczony. Trzeba użyć klasycznych malutkich węgierek - inne puszczają zbyt dużo soku i ciasto mięknie.
Składniki na dużą prostokątną blachę:
ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła (200g)
2 żółtka
2 łyżki cukru
trochę (1/4 szklanki) zimnej wody
śliwki węgierki ok. 0,5 kg
sos:
400 ml. kremówki z kartonika
3-4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść, jeżeli się nie lepi dodać zimną wodę.
Najlepiej zrobić je wcześniej i chłodzić w lodówce min. 2 godziny. Wylepić prostokątną blachę i podpiec w temp. 170 st. C przez 10-15 min. Śliwki wydrylować i ułożyć połówki na cieście, podpiec kolejne 15 min. W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem, zagotować kremówkę, połączyć z żółtkami mieszając parę chwil. Zalać ciasto sosem z kremówki i żółtek i piec dalej aż zrobi się skorupka (20-30 min). Zamiast śliwek można użyć smażonych wiśni...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz