Na Węgrzech papryki nadziewane gotuje się w rozcieńczonym koncentracie pomidorowym, a nie jak u nas w bulionie. Szybkie i niekłopotliwe danie, na 3 dni...
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej kupić szynkę lub łopatkę i zmielić samemu)
1 torebka (100g) ryżu
10 - 12 niedużych papryczek (te jasnożółte mają najcieńszą skórkę)
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz, ostra papryka
1 litr soku pomidorowego
Papryki umyć i wydrążyć. Ryż ugotować, nieco krócej niż podano w przepisie na opakowaniu (10 min). Cebulę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem, ostudzonym ryżem, doprawić przyprawami i wbić jajko. Wyrobić ręką do połączenia składników. Nadziać papryczki i ciasno ułożyć w garnku otworami do góry, następnie zalać sokiem pomidorowym i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1godz. Pod koniec gotowania odkryć garnek i trochę odparować, można zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozrobioną uprzednio w odrobinie sosu.
Właśnie wypróbowałam; jest pyszne!
OdpowiedzUsuń