wtorek, 29 października 2013

Tarta malinowa z gorzką czekoladą

Doskonałe ciasto na smętne jesienne wieczory, połączenie składników zgapione ze słynnej cukierni :), zamiast malin można użyć mieszanki owoców leśnych, lub porzeczek. Zawsze się udaje.


Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
2 żółtka
trochę zimnej wody

Warstwa owocowa:
paczka mrożonych owoców (500g) - byle kwaśne - maliny, porzeczki, mieszanka leśna
1 szklanka cukru (według gustu)

Warstwa czekoladowa:
1 kartonik kremówki 30% (300ml)
2 gorzkie czekolady

Nagrzać piekarnik do 170-180 st. C. Składniki do kruchego ciasta powinny być zimne! Posiekać masło, dodać mąkę, żółtka, trochę wody i szybko zagnieść ciasto. Wylepić wysmarowaną masłem formę do tarty, ponakłuwać widelcem i upiec. (20-30 min.)
W międzyczasie wysypać mrożone owoce na sucha patelnię i odparowywać na wolnym ogniu, dodać cukier i podgrzewać aż owoce zgęstnieją.
Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę (można zostawić jeden rządek na dekorację), mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady, schłodzić. Zimną masę czekoladową ubić mikserem, lub trzepaczką (jak ganache)
Wystudzone owoce wyłożyć na kruche ciasto, na wierzchu rozsmarować masę czekoladową. Udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady (np. skrobakiem do warzyw)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz