wtorek, 26 listopada 2013

Rosół 5 przemian....

Czyli rosół z kury z dodatkiem wołowiny baaardzo długo gotowany :) Na prawdę leczy z przeziębienia i hipochondrii.... Idealny na serwowaną pogodę.


Składniki :

kura rosołowa albo szkielet z kurczaka
60-80 dkg szpondru
włoszczyzna (marchew 3-4 szt, korzeń pietruszki 1-2, seler, por)
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru 2-3 cm
1 papryczka ostra
sól, pieprz

Do 5 litrowego garnka włożyć opłukane mięso i zalać zimną wodą. Po 0,5 godz. od zagotowania dodać obrane (całe) warzywa, cebule, czosnek i imbir, zmniejszyć ogień, rosół ma mrugać przez kolejne 4-5 godzin pod częściowym przykryciem. Wyjąć mięso i warzywa łyżką cedzakową, zlać ostrożnie rosół znad osadu do drugiego garnka, powinien być klarowny, podawać z makaronem (ja podaję z zacierką Goliat) i pokrojonymi warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz