niedziela, 23 marca 2014

Kurczak Jalfrezi

Kurczak w wersji hinduskiej, bardzo aromatyczny i pikantny, można serwować z ryżem basmati, lub jaśminowym.



Składniki:
sos:
2 - 3 łyżki masła klarowanego (ghee)
1 duża cebula posiekana 
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 
1 ostra papryczka chili, posiekana 
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie (odsączone, sok się przyda!) 
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kuminu 
1 łyżeczka kurkumy 
Mięso z warzywami : 
ok. 1 kg ud z kurczaka (pokrojone, bez kości i skóry), zamiast można użyć 600 g piersi z kurczaka.
1 czerwona papryka, pokrojona 
1 duża cebula, posiekana 
2 ostre papryczki chilli (lub łyżeczka chili w proszku)
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki garam masala
świeża kolendra (liście) posiekana

Pokrojone mięso kurczaka zamarynować w kuminie, utartych w moździerzu ziarnach kolendry i kurkumie (do lodówki).


Na patelni lub w woku rozgrzać masło klarowane, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć przez chwilę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, smażyć do miękkości, dodać sok z odsączonych pomidorów (ewentualnie dodać jeszcze klika kropel wody) i gotować pod przykryciem 15 minut. 

Na drugiej patelni uprażyć ziarna kolendry i rozgnieść, dodać kumin, garam masalę i kurkumę, trochę masła klarowanego a następnie odsączone pomidory. Dusić 10 min, połączyć z zawartością pierwszej patelni, zmiksować i gotować jeszcze w trakcie smażenia mięsa. 

Na "odzyskanej" patelni usmażyć kurczaka na bardzo dużym ogniu (po to, by nie zdążył puścić soku ale oczywiście należy mięso szybko mieszać i uważać by go nie spalić!), zmniejszyć po chwili i dodać drugą cebulę i ostra paprykę, gdy cebula będzie zrumieniona dodać gotujący się obok sos. Podgotować wszystko 15 - 20 min. Podawać z ryżem - najprościej - albo chlebem naan (ale trzeba go wcześniej upiec :)
A jeśli zamiast zwykłego ryżu, użyjecie ryżu basmati lub tajskiego jaśminowego, na pewno nie będziecie żałować!!!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza