wtorek, 18 marca 2014

Seler kiszony

Zamiast łykać witaminy w tabletkach radzę ukisić seler....


Składniki:

na 5 litrową kamionkę
korzeń selera ok. 3 kg
sól
4-5 ząbków czosnku

Seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach lub poszatkować w cienkie słupki, czosnek obrać. Układać w kamionce warstwami z czosnkiem, soląc każdą warstwę łyżeczką soli. Na kamionkę 5 litrową zużywam 4-5 łyżeczek soli. Ugnieść seler aż puści sok, przyłożyć talerzyk i obciążyć. Całość przykryć ściereczką. Odstawić w temp. pokojowej na 3-4 dni, powinien przyjemnie pachnieć i puścić dużo soku. Przełożyć do słoików i można przechowywać w lodówce. Doskonały na surówkę, działa odkwaszająco i jest po prostu pyszny.




1 komentarz: