Trochę jak ekologiczne ciastko, podobno zdrowy... na pewno dość ciężki i sycący.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki migdałów
2 szklanki siemienia lnianego (połowę zmielić)
garść pestek dyni
garść rodzynek (opcjonalnie, wg mnie jest lepszy z rodzynkami)
1 łyżeczka soli
czubata łyżka miodu gryczanego
2 łyżki masła klarowanego
1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
Wszystkie ziarna zmieszać, masło z miodem i solą rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do ziaren i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 175 st. C, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piec 40 - 50 min. Kroić wystudzony chleb, bardzo ostrym nożem.
Jeśli się nie kruszy, to na pewno musi być rewelacyjny:-).
OdpowiedzUsuńTrochę sie kruszy, a jest więcej niż rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuń