czwartek, 19 czerwca 2014

Chleb chrupiąca skórka

Wypróbowałam wiele przepisów na chleb, miesiącami rozmnażałam zakwas (aż zapomniałam i się zepsuł), ten jest mało skomplikowany, wychodzi za każdym razem i ma cudownie chrupiąca skórkę.


Składniki:

2.5 szklanki mąki pszennej (np. tortowej, może być też inna)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży
1 i 1/4 szklanki wody
mąka lub płatki owsiane do obsypania chleba

Potrzebne też będzie nie za duże naczynie żaroodporne z pokrywką (np. szklane)

Mąkę z solą i cukrem wsypać do miski, letnią wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać krótko łyżką do połączenia składników. Ciasto ma się kleić. Przykryć czystą ściereczką i  odstawić do wyrośnięcia na około 12 godzin (lub więcej) - np. na noc w temperaturze pokojowej.
Po 12 godzinach wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować kulę, zawinąć ją w oprószoną mąką i płatkami owsianymi ściereczkę i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno jeszcze urosnąć.
Nagrzać piekarnik do 240 - 250 st. C z pustym naczyniem żaroodpornym.
Ostrożnie wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę, wrzucić kulę ciasta do garnka - ciasto zsunąć ze ścierki, uważając bo naczynie jest bardzo gorące. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i dopiekać dalej, aż chleb będzie dobrze zrumieniony przez 15 - 20 minut. Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, następnie chleb wyjąć z garnka.  Kroić dopiero po ostudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz