sobota, 28 czerwca 2014

Aglio olio

czyli makaron z czosnkiem,  ostrą papryczką, pietruszką, polany obficie oliwą i posypany parmezanem. Ja wolę gdy parmezan jest w cieniutkich płatkach. Danie nic, przygotowanie trwa 10 min....


Składniki na 2 osoby:

pół paczki makaronu sphagetti, można też użyć wąskie wstążki
oliwa z oliwek (dużo, np. 1/2 szkalanki)
4 ząbki czosnku (lub więcej)
1-2 ostre papryczki (świeże lub suszone)
1/2 pęczka natki pietruszki
parmezan w kawałku
sól, pieprz

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, w tym czasie rozgrzać oliwę na patelni, posolić, wrzucić pokrojone papryczki, po chwili wycisnąć czosnek i smażyć przez chwilę mieszając (czosnek nie może zbrązowieć !). Odcedzić makaron na sito, odrzucając kilkakrotnie pozbyć się resztki wody i połączyć z oliwą na patelni, chwilę razem posmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki, na końcu skrobaczką do warzyw zeskrobać płatki parmezanu. Podawać oprószone pieprzem, my jemy prosto z patelni. Wino do popicia nie zaszkodzi :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz