Makaron penne z sosem mulowo - pomidorowym, szybki i prosty, spożywać wyłącznie w doborowym towarzystwie z białym, schłodzonym winem. Porcja dla 7 bardzo głodnych Pielgrzymów, po 30 km spaceru...
Składniki :
4 opakowania makaronu penne (po 250 g)
1 puszka pomidorów bez skóry
1 puszka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 puszki muli w sosie pomidorowym
2 paczki zielonych oliwek
1 cukinia
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, cebulę posiekać w piórka, posolić i udusić na oliwie w głębokiej patelni, dodać pokrojoną w półplasterki (cienko) cukinię, dalej dusić aż cukinia zmięknie, dodać pomidory i przecier pomidorowy, lekko odparować, do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos pomidorowy, mule i oliwki, wymieszać, podawać od razu z solą i pieprzem. Schodzi błyskawicznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz