sobota, 18 października 2014

Ciasto kruche z mascarpone i czekoladą

Bardzo pyszne i kaloryczne ciasto, owoce np. z wiśnie z nalewki doskonale komponują się z gorzką czekoladą i pianką z mascarpone. Można użyć malin, porzeczek  - czegoś kwaśnego.



Składniki:

Ciasto kruche:
150 g masła
250 g mąki pszennej (2 czubate szklanki)
1 jajko
1-2 łyżki cukru
trochę b zimnej wody

Masa z mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 jajka
tubka mleka skondensowanego słodzonego

Masa czekoladowa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (z przyzwyczajenia używam Wedla)
250 ml. śmietany 30%

Wiśnie z nalewki, lub świeże (wydrylowane), lub porzeczki, lub maliny lub mix.

Masło posiekać dodać mąkę, jajko, cukier, dodać zimną wodę, szybko wyrobić i zagnieść w kulę. Włożyć ciasto do zamrażalnika na czas nagrzania piekarnika do 180 st C. Formę do tarty (min 24 cm) wysmarować grubo masłem, wylepić ciastem łącznie z bokami, odrywając po kawałku i podpiec na złoty kolor (15 - 20 min).
Mascarpone zmiksować z jajkami i mlekiem skondensowanym, wyłożyć na gorące ciasto i dalej piec ok. 15 min. aż masa się zetnie.
Zagotować kremówkę, zestawić garnek z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do ostudzenia, w tym czasie ułożyć na cieście wydrylowane wiśnie (lub inne owoce).
Masa czekoladowa powinna troczę zgęstnieć, wyłożyć masę na ciasto, wyrównać łyżką i dobrze ostudzić przed zjedzeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz