Najtrudniejsze jest zdobycie mleka, musi być tłuste "prosto od krowy". Kartonowe się nie nadaje. Robimy z 5 litrów mleka i wychodzi ok. 1,5 kg twarogu. Wytrzymuje w lodówce kilka dni, nadmiar można wykorzystać na leniwe.
Składniki :
mleko tłuste
Mleko odstawić w temp. pokojowej na 3-4 dni, jak jest wyraźnie zsiadłe przelać do dużego garnka i podgrzewać do temp 60-70 st. C., nie wolno dopuścić do zagotowania. Dobrze schłodzić (przez noc).
Zlać na gęstym sicie, ja dodatkowo kładę gazę, lekko docisnąć aż nadmiar serwatki odcieknie, albo zostawić do odsączenia na sicie. Czasami twaróg się kruszy - za mocno odciśnięty ale doskonały do dalszego przetwarzania.
Ach, to były czasy. Czyżby znów nadejszły:))).
OdpowiedzUsuń