czwartek, 30 października 2014

Sernik z czekoladą

Doskonały sernik, pyszne połączenie aksamitnej masy serowej z kwaśną śmietaną i czekoladą, łatwy do zrobienia.


Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu w wiaderku
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
3/4 szklanki śmietany kremówki

Masa śmietankowa:
1 duży kubek śmietany 18%
3 czubate łyżki cukru

Masa czekoladowa:
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto nie pęka podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stC, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową przełożyć do miski i zmiksować, na końcu dodając śmietanę kremówkę.
Przelać do tortownicy i piec 15 min. w temp. 180 st C, zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec kolejne 90 min (masa powinna być ścięta). Śmietanę 18% wymieszać z cukrem i rozprowadzić na serniku. Piec jeszcze 15 min. W tym czasie zagotować pozostałą kremówkę, garnek zdjąć z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć lekko przestudzoną masę czekoladową (powinna gęstnieć w miarę stygnięcia) na sernik. Dobrze schłodzić przed krojeniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz