środa, 18 grudnia 2013

Ciasteczka marcepanowe

Alternatywa dla pierniczków, dla leniwych - ciasto dużo prostsze w przygotowaniu, zapach w domu nie do opisania...


Składniki :

3 szklanki mąki
10 czubatych łyżek cukru
1 kostka masła
200 g masy marcepanowej (1 kostka)
2 jajka
szczypta soli
1 jajko do posmarowania
posypka

Na stolnicy posiekać masło z mąką , dodać cukier, jajka, sól, masę marcepanową i szybko wyrobić. Można włożyć do lodówki na 30 min.
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm, wycinać ciasteczka, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać gotową posypką i piec w temp. 200 st.C na złoty kolor (trzeba pilnować, bo lubią się nagle przypalić).
Można też upiec ciasteczka bez posypki i po ostudzeniu polukrować.









3 komentarze:

  1. a na ten złoty kolor to ile tak min mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  2. sprawdziłam :) w moim piekarniku góra dół bez termoobiegu 200 st., równo 10 min :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5-7 min z termoobiegiem, im grubsze ciasto tym dłużej... trzeba pilnować.

      Usuń