sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta kiszona modra

Kiszenie kapusty wcale nie jest trudne i nie trzeba robić od razu całej beczki, ani myć nóg. Używam 5 litrowej kamionki i po 3-4 dniach mam własną pyszną kapustę. Czerwona nadaje się równie dobrze jak biała.


Składniki:

2 główki czerwonej kapusty
4 duże marchewki
1 - 2 jabłka
sól (4-6 łyżeczek)

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka przekroić i wydrążyć. Kapustę z marchwią układać w wyparzonej kamionce warstwami, każdą warstwę posypać łyżeczką soli i b. mocno ugnieść (ręką albo np. tłuczkiem do ziemniaków), w połowie kamionki "zakopać" jabłka, kapusta musi puścić sok. Przykryć kapustę odwróconym talerzykiem tak, aby sok był nad nim i docisnąć kamieniem lub słoikiem z wodą. Odstawić całość w w ciepłe miejsce (np. zostawić w kuchni), po 2-3 dniach zdjąć talerzyk i nakłuć kapustę w kilku miejscach - wypuścić gaz. Przykryć ponownie talerzykiem i wg. uznania zostawić jeszcze na 1-2 dni, albo jak ktoś woli mniej ukiszoną, odstawić w chłodne miejsce. Ja przekładam do słoików i przechowuję w lodówce. Jabłka nadają się do nadziania np. gęsi, albo schrupania...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz