czwartek, 5 grudnia 2013

Zakwas do barszczu

Najwyższy czas "nastawić" zakwas do barszczu wigilijnego. Jest łatwy, pyszny i baaardzo zdrowy, szczególnie dla anemików.


Składniki:

na 5 litrową kamionkę
2 - 2,5 kg buraków
5-6 ząbków czosnku
kromka razowego chleba
sól, woda przegotowana

Buraki umyć (nie obierać), pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm, wrzucić do wyparzonej kamionki, przekładać obranym i zgniecionym czosnkiem. Zalać przegotowaną wodą z solą - 2 łyżki stołowe na litr wody, położyć na wierzchu kromkę razowca, przykryć talerzykiem tak aby woda była nad talerzykiem, przycisnąć kamieniem lub słoikiem z wodą, na to położyć czystą ścierkę. Tak zabezpieczony zakwas postawić w ciepłym miejscu na 7-10 dni - będzie czuć. Łyżka cedzakową zdjąć ewentualną pleśń i chleb i zlać zakwas do czystych butelek. Gotowy zakwas jest lekko mętny, trochę gęsty, musujący i bardzo buraczkowy, można go pić, ale lepiej dodać do barszczu pod koniec gotowania (nie należy go zagotowywać bo straci kolor i stanie się brunatny). Buraki można ponownie zalać wodą z solą, położyć nowy chleb i postępować jak wyżej...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz