sobota, 21 grudnia 2013

Piernik

Nie trzeba go zagniatać miesiąc wcześniej, robi się szybko i zawsze wychodzi, wystarczy tylko nie przypalić...


 Składniki na 2 foremki:

ciasto
1 szklanka cukru
1 mały słoik miodu
1 kostka masła
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki mielonej kawy
4 jajka
2 torebki przyprawy piernikowej
2 szklanki zsiadłego mleka
6 szklanek mąki
2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalnie - bakalie jak kto lubi

Cukier, miód, kakao i kawę rozpuścić w garnku, na końcu dodać masło, całość przelać do makutry.
Dodać, cały czas mieszając, jajka, przyprawę piernikową, zsiadłe mleko, mąkę z sodą i jabłka starte na grubej tarce - dobrze wymieszać. Na końcu dodać bakalie. Piec w podłużnej formie, w temp. 170 st.C przez ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.

polewa
0,5 szklanki cukru
4 łyżki mleka
4 czubate łyżeczki kakao
0,25 kostki masła

Rozpuścić wszystko w garnku (bez masła), gotować ok. 2 minuty od zagotowania, ciągle mieszając, na końcu dodać masło. Rozsmarować na ciepłym pierniku, powinno wystarczyć na 2 warstwy.
Piernik przed posmarowaniem można przekroić i przełożyć powidłami - najlepiej własnej roboty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz