środa, 3 września 2014

Placek półkruchy ze śliwkami

Ciasto z wykorzystaniem tego przepisu upiekłam mając jakieś 11 lat (dawno temu - cukier był na kartki...). Pochodzi pewnie z "Kuchni Polskiej" albo jakiegoś kalendarza z odrywanymi kartkami. W wersji oryginalnej była margaryna...


Składniki:

0,5 kg mąki
200 g masła
2 jaja
1 żółtko
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 18%
1 kg śliwek węgierek
cukier puder do posypania

Śliwki wypestkować, zagnieść mąkę z proszkiem do pieczenia, z posiekanym masłem, jajkami, cukrem i śmietaną, podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, pokłuć widelcem i podpiec w 200 st.C na złoty kolor.
Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć śliwki, rozwałkować część ciasta z zamrażalnika i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 min do uzyskania chrupiącej, złotej warstwy. Posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz