niedziela, 21 września 2014

Suszone pomidory

Nadszedł czas na pomidorowe szaleństwo, pomidory w tym roku są znakomite, tylko przetwarzać!
Kupiłam za mało (7 kg) pomidorów i efekt całopopołudniowej pracy został zeżarty w ciągu jednego wieczoru...



Składniki:
(na 1 wsad do piekarnika - 3 blachy)

7 kg pomidorów lima
sól

Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół, układać ciasno na blasze, posolić. Piekarnik nagrzać do 100 st C, pomidory suszyć przez ok. 5 - 6 godzin przy lekko uchylonym piekarniku. Suszone pomidory powinny być zwinięte na bokach i sprężyste w środku. Można je przechowywać w zalewie z oleju słonecznikowego z ziołami prowansalskimi, można też mrozić. My zjedliśmy wszystko jak chipsy...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz