poniedziałek, 1 września 2014

Hummus

Pyszna pasta do chleba, surowej marchewki, cebuli, selera naciowego, możliwości jest mnóstwo :)

 

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
250 g sezamu
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
sól
3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
2 łyżeczki sody

Ciecierzycę namoczyć na noc, w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, wypłukać i gotować ok. 40 - 50 min. w świeżej wodzie z łyżeczką sody. Ziarna powinny być bardzo miękkie. Ostudzić.
W czasie gotowania cieciorki, zmiksować ziarna sezamu na gładką masę. Pomocny będzie dobry blender, mój się zapychał i musiałam dodać trochę oleju rzepakowego. Gdy pasta sezamowa będzie gładka, dodać ostudzoną cieciorkę, sok z cytryny, czosnek i sól i dalej miksować do połączenia składników.
Żeby uzyskać pożądaną konsystencję śmietany i ułatwić miksowanie należy dodawać zimnej wody, ilość na oko ;), mi wyszła szklanka. Pastę można przechowywać w lodówce kilka dni. Można posypać natką pietruszki, kolendrą, polać oliwą, w trakcie miksowania dodać pomidory suszone.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz