Ciasto może nie wygląda imponująco, ale smak ma niezwykły, kruchy spód, kwaśne wiśnie i delikatny słodki krem.
Składniki:
ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
smażone wiśnie:
1 kg wiśni
2 szklanki cukru
krem:
kartonik kremówki - 300 ml
3 żółtka
50 g cukru pudru
szczypta cukru waniliowego
Posiekać masło z mąką, dodać żółtka i cukier i zagnieść szybko kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki. Świeże wiśnie wydrylować (można użyć mrożonych), smażyć na patelni z cukrem, nie mieszać, żeby nie rozgnieść owoców, tylko wstrząsać patelnią, aż wiśnie będą szkliste a syrop gęsty.
Ciastem wykleić prostokątną blachę posmarowaną masłem, podpiec w temp. 175 st.C, w tym czasie zrobić krem.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, zagotować kremówkę, połączyć z żółtkami i cukrem waniliowym, na gorące ciasto wyłożyć wiśnie, zalać kremem i piec dalej ok. 30 min, aż wierzch się zapiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz