niedziela, 30 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami

Jak truskawki, to na całego. Lekki biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Idealny na letni deser. Przepis i wykonanie sąsiadki, zjadłam dużo za dużo...



Składniki:
biszkopt:
5 jaj
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

krem:
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
wanilia lub cukier waniliowy (1 łyżeczka)
1/2 kostki masła
owoce:
truskawki, maliny, porzeczki tez się nadają
galaretka truskawkowa

Jajka podzielić, ubić białka na sztywna pianę ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z cukrem, dodać żółtka do białek, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Upiec w temperaturze 180 st.C ok. 30 min.(sprawdzać patyczkiem czy środek się nie klei). Ostudzić.
Biszkopt jest dość wysoki, można go przekroić na pół i zrobić dwa ciasta.

W międzyczasie zrobić galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie.

Ugotować budyń na wodzie z cukrem, ostudzić i dodać do utartego w makutrze masła.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć ciasno owoce i zalać przestudzona galaretką.
Wstawić do lodówki na parę godzin. Można podać z bita śmietaną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz