niedziela, 23 czerwca 2013

Tarta z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, są już te najlepsze - kaszubskie, trzeba korzystać. Prosta w przygotowaniu tarta z truskawkami i kremem z mascarpone.


Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
3-4 łyżki cukru
jajko

masa:
250g mascarpone
szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
2jajka

owoce:
1/2 kg (lub więcej) truskawki lub maliny, albo jakiekolwiek kwaskowate owoce sezonowe

Masło posiekać nożem, połączyć z mąka i cukrem, wbić jajko i szybko wyrobić kruche, włożyć do zamrażalnika. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C, wysmarować masłem formę do tarty.
Wykleić formę ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 25 min.

Mascarpone zmiksować z mlekiem skondensowanym i jajkami, wylać na podpieczony spód i dopiekać jeszcze ok. 20 min.

Truskawki pokroić w plastry (maliny w całości) i wyłożyć na letnie ciasto. Podawać schłodzone.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz