sobota, 1 czerwca 2013

Tarta porowa

Tarta porowa na kruchym spodzie, doskonała jako przystawka, lub danie. Można też ją jeść na zimno, jeśli damy radę uchować przed domownikami. Powinna być dobrze doprawiona.



Składniki:
ciasto kruche:
180 g masła
300 g mąki
trochę zimnej wody

pory:
3-4 duże pory
parę plasterków boczku wędzonego, lub oliwa
sól, pieprz

polewa:
duża śmietana 18%
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 - 150 g sera pleśniowego np. rokpol lub dor blue

Ciasto kruche bez żółtka (to nie błąd), do wytrawnych tart. Masło posiekać nożem, wymieszać z mąką, dodać zimną wodę i szybko wyrobić, wylepić okrągłą tortownicę (27 cm) i wstawić do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paseczki, wytopić na patelni, białe części porów pokroić w plasterki, opłukać z piasku na sicie i dodać do boczku (zamiast boczku można użyć oliwy). Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 20 min, doprawić.
Śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić solą pieprzem i gałką, połączyć ze startym serem.
Wyłożyć pory na kruchy spód, zalać śmietaną z serem, piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 20 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st.C i dalej piec przez ok. 30 - 40 min. (grzanie góra - dół).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz