Tarta porowa na kruchym spodzie, doskonała jako przystawka, lub danie. Można też ją jeść na zimno, jeśli damy radę uchować przed domownikami. Powinna być dobrze doprawiona.
Składniki:
ciasto kruche:
180 g masła
300 g mąki
trochę zimnej wody
pory:
3-4 duże pory
parę plasterków boczku wędzonego, lub oliwa
sól, pieprz
polewa:
duża śmietana 18%
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 - 150 g sera pleśniowego np. rokpol lub dor blue
Ciasto kruche bez żółtka (to nie błąd), do wytrawnych tart. Masło posiekać nożem, wymieszać z mąką, dodać zimną wodę i szybko wyrobić, wylepić okrągłą tortownicę (27 cm) i wstawić do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paseczki, wytopić na patelni, białe części porów pokroić w plasterki, opłukać z piasku na sicie i dodać do boczku (zamiast boczku można użyć oliwy). Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 20 min, doprawić.
Śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić solą pieprzem i gałką, połączyć ze startym serem.
Wyłożyć pory na kruchy spód, zalać śmietaną z serem, piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 20 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st.C i dalej piec przez ok. 30 - 40 min. (grzanie góra - dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz