czwartek, 23 maja 2013

Chłodnik w wersji uproszczonej

Bardzo lubię chłodnik, ale przeraża mnie to krojenie i gotowanie botwinki, trzeba pilnować, żeby nie zbrązowiała, studzić itp. Prościej i szybciej jest wykorzystać poniższy przepis:



Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
ogórek długi
pęczek szczypiorku (użyłam wąskiego)
pęczek koperku
butelka maślanki
duży jogurt naturalny (niezbyt gęsty)
buraczki tarte gotowane - gotowe z paczki (bez octu), wystarcza 1/2 paczki
1-2 ząbki czosnku
sól + pieprz

Rzodkiewki i ogórka pokroić w drobną kostkę, szczypior i koperek posiekać drobno, zalać maślanką i jogurtem, wycisnąć czosnek, doprawić, dodać buraczki, zamieszać, doprawić. Podawać schłodzony (w końcu to chłodnik) z jajem na twardo. Czas przygotowania 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz