niedziela, 26 maja 2013

Tort bezowy z owocami

Tort dla Mamy na Dzień Matki, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, lekki krem z mascarpone i bitej śmietany w połączeniu z kwaskowatymi owocami. Zadowoli każdą matkę.... i ojca. W dodatku zawsze się udaje, wykonanie jest proste i szybkie. Bezę można upiec wcześniej, ale wykończenie kremem lepiej zrobić w dniu spożycia.


Składniki:
4 białka
200 g cukru
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny

Krem
małe opakowanie mascarpone (250g)
kartonik 300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Owoce
3 kiwi (lub truskawki jeśli są dostepne)
250 g borówki amerykańskiej

Białka ubić na sztywno z solą, dodać cukier, ubijać jeszcze przez chwilę, pod koniec wlać sok z cytryny i miksować jeszcze parę sekund.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z piany z białek uformować na blasze koło o średnicy takiej jak talerz na którym podamy ciasto. Piec w temp. 180 st.C przez 10 min, następnie 90 min w temp. 140 st.C (termoobieg lub grzanie dół i góra). Wystudzić,


Śmietanę ubić na końcu dodając cukier puder, połączyć z mascarpone. Masę wyłożyć na bezę i obłożyć owocami pokrojonymi w plasterki,


a moje koleżanki zrobiły po swojemu :


i chrzanić diety!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bezę, uwielbiam mascarpone, uwielbiam owoce.... :)

    OdpowiedzUsuń