poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta z rabarbarem, super łatwa, pyszna

 
Grzechem byłoby nie wykorzystać sezonowych przysmaków, tym bardziej, że te wiosenne szybko mijają, a przetwory to już nie to samo.
Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu tarta z rabarbarem, potrzeba tylko 6 składników:



Składniki:
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1 żółtko
lodowata woda

ok. 1 kg rabarbaru
cukier wg potrzeb (ja daję 1 szklankę)
1 białko


Kruche trzeba wyrobić na zimno i jak najszybciej się da, bo inaczej nie jest kruche. Zimne masło siekam z mąką w dużej misce, wrzucam żółtko i trochę (1/4 szklanki) lodowatej wody. Szybko zagniatam w kulę i do lodówki.
Rabarbar obieram z włókien i kroję w plastry, mieszam z częścią (3/4) cukru i na chwile odstawiam. Białko ubijam na sztywną pianę, na końcu dodaję resztę cukru i jeszcze trochę ubijam.



Zimne ciasto kruche kroję nożem w cienkie plasterki i wykładam posmarowaną masłem formę (bardzo dobrze wygląda w szklanej żaroodpornej). Wyklejam też boki formy.
przekładam na to rabarbar i na wierzch piane z białek. Piekę w 170 st C na termoobiegu, ok. 30 - 40 min.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza