sobota, 25 maja 2013

Polędwiczki wieprzowe na zielonych szparagach

Sezon na szparagi w pełni, ja najbardziej je lubię w czystej postaci - gotowane w osolonej wodzie, polane oliwą i posypane parmezanem, albo z roztopionym masłem. Poniższe danie obiadowe wykonał mój syn  - jak się okazuje głód najlepszym jest kucharzem :)



Składniki (2 osoby):
polędwiczka wieprzowa
świeży rozmaryn
sól
pieprz grubo zmielony
olej do smażenia (rzepakowy najzdrowszy)
2 pęczki zielonych szparagów
oliwa
parmezan (grana padano z Biedry też pasuje)

Szparagi obrać skrobaczką do warzyw, odciąć końce 2-3 cm, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru - ok. 15-20 min. Podawać polane oliwą, z płatkami parmezanu (odkrojonymi skrobaczką do warzyw) 
Polędwiczkę pokroić w plastry (ok. 1-1,5 cm), lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, mocno popieprzyć, smażyć na rozgrzanym oleju z gałązkami rozmarynu.


i szparagi...


danie można uzupełnić młodymi ziemniakami lub grzanką.

1 komentarz:

  1. Wygląda doskonale. pomysł żeby dawać rozmaryn jest taki prosty a dodaje potrawom mnóstwo aromatu. mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń